UAGESSS Sempozyum Sonuç Bildirgesi

SEMPOZYUM SONUÇ BİLDİRGESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SERAMİK CAM BÖLÜMÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN, UAGESSS ANADOLU'NUN GELENEKSEL EL SANATLARI "SANATÇI VE ZANAATKÂR BULUŞMASI: SEMPOZYUM VE SERGİSİ SONUÇ BİLDİRGESİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Bölümü tarafından düzenlenen, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün paydaş olduğu, El Sanatları Derneği ve İksad Kongre Platformu destekli 08-10 Eylül 2021 tarihlerinde düzenlenen, UAGESSS Anadolu'nun Geleneksel El Sanatları "Sanatçı ve Zanaatkar Buluşması: Sempozyum ve Sergi başlıklı Uluslararası Sempozyumda yurt içinden ve yurt dışından 70 katılımcı akademisyen, usta ve öğrencinin 50 sözlü bildiri sunumu ve 103 akademisyen, usta ve öğrencinin 120 eserle katıldığı sergi çevrimiçi olarak gerçekleşmiş, alan içi ve alan dışı olarak her oturumda yoğun izleyici-katılım ve takibiyle alana ilişkin pek çok konuda oldukça renkli ve son derece verimli fikir alışverişinde bulunulmuştur.
Sempozyumda; 14 Düzenleme Kurulu Üyesi, 47 Bilim Kurulu Üyesi, 49 Sergi Kurulu Üyesi, 8 Sempozyum ve Sergi İletişim Kurulu Üyesi, 9 Davetli Konuşmacı, 1 Paydaş Kurum ve 1 El Sanatları Derneği ile 2 El Sanatları Topluluğu Sosyal Medya Gurubu görev üstlenmiş; ayrıca 10 oturum üzerinde gerçekleştirilen sempozyumu çok sayıda izleyici-katılımcı çevrimiçi/canlı olarak takip etmiştir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Bölümü tarafından düzenlenen ve Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün paydaş olduğu Sempozyumun açılış ve birinci gün oturumları geniş bir katılımcı kitlesiyle çevrimiçi olarak gerçekleşmiştir. Açılış konuşmalarına, gelişen ani rahatsızlığı nedeniyle katılamayan Onur Konuğu, UNESCO yaşayan insan hazinesi Çanakkale Seramik, Sayın İsmail BÜTÜN ustamıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yine programda yer alan ve planlanması yapılan, ancak yoğun programı nedeniyle son anda açılışa katılamayan Sempozyum Onursal Başkanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör’ü, Sayın Prof. Dr. Yavuz ÜNAL hocamıza ve Üniversitemiz Yönetimine Sempozyum sürecindeki yakın ilgileri ve sonrasında vermiş oldukları destek için içtenlikle teşekkür ederiz. Moderatörlüğü Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tamer Aslan tarafından yapılan Açılış töreni; T.C. Kültür ve Turizm Bakanı, Sayın Mehmet Nuri ERSOY ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü, Sayın Okan İBİŞ ‘in sempozyuma gönderdikleri kutlama telgraflarının okunmasıyla başladı.

Davetli Konuşmacılar,

Sayın Prof. Dr. Cengiz BATUK / OMÜ, Rektör Yrd. / Bilim Kurulu Başkanı,

Sayın Dr. Serkan Emir ERKMEN /Kültür ve Turizm Bakanlığı/Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı

Sayın Cemal AYDIN / Saraciye Sanayiciler Derneği Başkanı

Sayın Metin SÜREN / Sinop İl Kültür Turizm Müdürü

Sayın Prof. Dr. Ali TOMAK / OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı

Sayın Doç. Dr. Tarık YAZAR / OMÜ Sempozyum Sergi Komisyon Başkanı

Sayın Doç. Dr. Tamer ASLAN / OMÜ Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı

Açılış konuşmalarını yapmak üzere sırasıyla söz aldılar.

Sempozyum Sergi Komisyon Başkanı Doç. Dr. Tarık YAZAR tarafından sempozyum sergi bilgileri aktarıldıktan sonra, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz BATUK tarafından “Hayırlı Olsun” temennileriyle tüm katılımcılar nezdinde serginin açılışı çevrimiçi olarak yapıldı. Sempozyumun ana başlığı olan “Sanatçı ve Zanaatkâr” buluşması ilk kez tüm hiyerarşilerin ortadan kalktığı bilgi, beceri, kültür, tecrübe gibi bireysel değerlerin; saygı, sevgi, nezaket ve sanat gibi evrensel değerlerle, usta-akademisyen-öğrenci ekseninde son derece başarıyla paylaşıldığı bir sempozyum gerçekleştirildi. Sanatın ve özellikle el sanatlarının hemen her alanında sunumlar yapıldı. Oturum sonları değerlendirmelerde son derece faydalı anlık geri dönüşler sağlandı ve kayıt altına alındı. Sempozyumun asıl hedef kitlesi olan el sanatları usta ve zanaatkârlarımızın değerlendirmeleri ve sempozyum bitişinde ve sonrası son derece olumlu, yapıcı, alana katkı sağlayan tüm sevgi-saygı-övgü ve teşekkür ibarelerinin sınırsızca kullanıldığı geri bildirimler, ne kadar doğru bir iş yaptığımızı göstermesi açısından tüm sempozyum düzenleme kurulu üyelerince mutluluk ve memnuniyetle karşılandı.
Sempozyum sonunda Sempozyum Düzenleme ve Bilim-Sanat Kurulu’nda yer alan bazı öğretim üyelerinin ve ustalarımızın katılımıyla Sempozyum Değerlendirmesi yapılmış, Sempozyumun bilimsel ve sanatsal çalışmaların nitelikli olarak sunulup paylaşıldığı bir ortam yaratarak özellikle hedef kitle olan el sanatları alanındaki gelişmelere katkı sağladığı ve literatürü zenginleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Sempozyum Düzenleme Kurulu ve Bilim Sanat Kurulu üyelerine, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü ve üst yönetimine, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve katkı sağlayan öğretim elemanlarına, Seramik Cam Bölümü Bölüm Başkanı ve öğretim elemanlarına, Sempozyum paydaşı Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ ne, destek veren El Sanatları Derneği ile El Sanatları Topluluğu Sosyal Medya Guruplarına, tüm ustalarımıza ve öğrencilerimize , Sempozyum süresince izleyici olarak bizleri yalnız bırakmayan tüm katılımcılara ve Sempozyumun çevrimiçi sorunsuz yürütülmesinde emeği geçen İksad Kongre Grup Başkanı Sayın Atabek MOVLYANOV’ a teşekkür edilerek çalışmalar sonlandırılmıştır.

16.09.2021 /18.00

Saygılarımızla

Sempozyum Düzenleme Kurulu

Sonuç Bildirgesini İndirmek için Tıklayınız UAGESSS Sempozyum Sonuç Bildirgisi_16.09.2021..pdf

SONUC%CC%A7%20BI%CC%87LDI%CC%87RGESI%CC%87-01