“Tütünsüz Hayat” Temalı Uluslararası Afiş Tasarım Yarışması

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Sağlık Diplomasisi Derneği’nin öncülüğünde Dünya’nın önemli sorunlarından biri olan Tütün ve Tütün Mamüllerinin Zararları konusunda farkındalık oluşturmak için, “TÜTÜNSÜZ HAYAT” temalı uluslararası afiş yarışması düzenlenmiştir.

Günümüzün en önemli sorunlarından birinin tütün ve tütün mamullerinin oluşturduğu zararlar olduğu söylenebilir. Tütün ve tütün mamullerinin binlerce zararı olduğu her yıl yüzbinlerce insanın bu yüzden hayatını kaybettiği bilinmektedir. Hatta tütün kullanımının diğer hastalıkların zararlarını arttırdığı yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır. Tütün kullanım yaş ortalamasının düştüğü günümüzde, bu yüzden ileride doğabilecek zararların boyutu öngörülememektedir. Bireylerin kendilerinin bu zarardan kaçınma veya korunma istek ve arzusu yanında toplumsal bir çabanın da gösterilmesi gerekmektedir. Dolayısı ile özellikle Sivil toplum kuruluşları ile Üniversitelerin bu konuda daha çok çaba sarf etmesi gerektiği belirtilebilir. Ayrıca çok fazla kullanılmayan ancak kullanıldığı zaman etki değeri fazla olan ve görünürlüğü sayesinde, bu görüntülerin birçok alan ve ürün üzerinde kullanılması ve kullanıldığında kamuoyunda dikkat çekmesi ile oluşan farkındalık, sanat/tasarım etkinliklerini öne çıkartmaktadır. Bu gerekçeden hareketle uluslararası afiş yarışması düzenlenmesi düşünülmüştür.

Yarışma, oluşturulacak uluslararası bir jüri sayesinde Dünyanın birçok ülkesinde görünür olacak ve farkındalık sağlayacaktır. Yarışma jürisi alanında profesyonel ve akademik alanda çalışma yapan hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki tasarımcılardan oluşturulacaktır. Bu jürinin takipçileri ile yarışmaya katılmak isteyen kişilerin de aktif olması ile amaçlanan farkındalık büyük ölçüde sağlanabilecektir.

Ayrıca açılacak sergiler, sergileri izlemeye gelen insanlar, oluşturulacak katalogların dağıtılması ve incelenmesi, hatta eğitim materyali olarak kullanılması da yarışma sonrasında ortaya çıkan ürünün, projenin sürdürülebilirliğini ve etki değerini arttıracaktır.

Bu gerekçeden hareketle uluslararası mecrada afiş yarışması düzenlenmesi, buradan seçilen ilk 100 tasarımın sergisinin açılması, yine ilk 100 eserden bir ürün kataloğu oluşturularak ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesi, 100 eserden seçilecek tasarımlardan bazılarının farklı grafik tasarım ürünlerinde (web sitesi, mail altı tasarım, takvim, kartpostal, duvar resmi, totem vb. dış mekân reklamlarında) kullanılması vb. projenin kapsamını oluşturmaktadır. Tasarımlardan oluşturulacak ilk 100 eserin sergisi istenildiği takdirde farklı ülke ve şehirlerde açılarak farkındalık düzeyi arttırılabilir.

Afiş Tasarım Yarışması hakkında ayrıntılı bili için Tıklayınız.

Son Teslim Tarihi: 15 Nisan 2022

Web adresi: https://artworldturkiye.org/yarismalar/5

afis%CC%A7-tu%CC%88tu%CC%88nsu%CC%88z%20hayat