Prof. Dr. Metin EKER'in Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100.Yılı kutlamaları kapsamında düzenleyeceği "Samsun'dan Cumhuriyet'e" Yüzde 100 Kişisel Resim Sergisi, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi'nde yer alacaktır. Serginin açılışı 27 Ekim Cuma günü saat 17:30'da gerçekleşecektir.
Tarih: 27 Ekim 2023 Cuma
Saat: 17:30
Yer: OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi
"Samsun'dan Cumhuriyet'e" Yüzde 100
İnsanın kendini mazruf sanatı da zarf olduğu inancıyla varlığını himaye gayesi, tecelli bulduğu sosyal gerçeklikten ilham alıp vücut bulurken kendi kültürel genetiğini yaratıp bin yıllardır muhafaza etmiştir. Kültür ve dolayısıyla coğrafyalar kültürel genetiğin anlamıyla gelecek kurgular. Bu süreçler içinde ayakta durabilmek ve daha ötesinde hayatta kalabilmek koşullarına örnek teşkil eden işgaller ve savaşların yaşanılması da ayrıca kaçınılmaz olmuştur. “Türk Milleti” tarifnamesinin bir kısmını oluşturan dramatik vakalar, maalesef acıyı kader sanmaktan daha öte gerekçeleri ve gerçekleri işlerken aynı zamanda muzafferiyet timsali vasfını bayraklaştırır. Çünkü muzafferiyet milletiyle karakterizedir.
Türk milletinin son destanı 100 yıl önce yazıldı ve nihayeti ile mahiyetini Cumhuriyet’te çerçeveledi. Bugün Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nı kutluyoruz. Tüm geçmişimizin bizde somutlaşan emaresi, “temsiliyet; mensubiyetin mesuliyetindedir” sloganı ile yüz yıl öncesi ne ise bugün de “yüzde 100”dür. Bu oranı, sadakati ve vefayı her zaman sergileyen Samsun, Milli Mücadelemizin başladığı tarih olan 19 Mayıs’ın şehri, ilk adım şehri, meşale şehir gibi unvan ve kimliğe sahip olmanın yanında bir Atatürk ve Cumhuriyet şehri sembolizmini de sahiplenir.
“Samsun’dan Cumhuriyet’e Yüzde 100” isimli bu sergimiz, dört yıl önce “Samsun Yine Hazır” sloganımızın yönlendiriciliğinde İtalya, İstanbul, Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara ve İzmir’de sergilenen “Yüzde 100” adlı sergimizin hedeflediği empati kapsamını bugün yeni bir projeyle “sonsuzluğa istikamet” kapsamına taşımaktadır. Yüzde 100 sadece bir nicelik ve oransal gösterge değildir. Mensubiyetimizi, kutsiyetimizi, temsiliyetimizi, hakimiyetimizi ve hakkaniyetimizi de genetik miras olarak gelecek nesillere aktarmanın tasdikli mukabelesidir.
Dünya medeniyetleri ve coğrafyaları ile mukayesemiz her zamankinden daha fazla çerçevelenmektedir. Söz konusu çerçevelerin içine aldığı değerlerimizin genişliği, coşkusu, kabına sığmazlığı, sınırsızlığı ile milletimizin mücadele ve mücahede gücü, her zaman emsalsizdir, öyle de kalacaktır.
Mensubiyetin anıtsallığına teması mümkün kılmanın sorumluluğuyla sanat, bu sergi yansısında bir kez daha zarf ile mazrufu mühürlemek niyetindedir.
Metin EKER