2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı "Online Öğrenci-Mezun Buluşmaları" “Yansı”, Kültür, Bilim ve Sanat Söyleşileri kapsamında, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 2018 yılı mezunu olan ve şimdi alanıyla ilgili olarak Havas Worldwide İstanbul Ajansında başarılı çalışmalar yapan Muhammet Kayra Keskin, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü ve Grafik Anasanat Dalı öğrencilerine yönelik olarak “Görsel İletişim Tasarımında Kariyer” konulu online söyleşi gerçekleştirdi.
Muhammet Kayra Keskin 2 saat süren online söyleşisinde öğrencilere “Görsel İletişim Tasarımında Kariyer” konusunda ayrıntılı bilgiler verdi ve öğrencilerle öğretim elemanlarının sorularını yanıtladı.
Söyleşi ile ilgili kayıt ekte bulunmaktadır.
Kariyer Söyleşileri-1 (Yansı 70) Canlı Kayıt Bağlantısı için Tıklayınız.
Eğitim-Öğretim ve Mezuniyet Süreciyle İlgili Tavsiyeler
Muhammet Kayra Keskin, eğitim-öğretim ve mezuniyet süreciyle ilgili tavsiyelerde bulundu. Bu bağlamda öğrencilerin ödevlerini bir zorunluluk olarak görmemeleri gerektiğini, projeleri egzersiz olarak görmeleri gerektiğini, iyi olduklarını düşündükleri alanlara yönelmeleri gerektiğini, kariyerin mezun olunca değil, üretirken başladığını, portfolyonun önemli olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiği ve aynı zamanda çok iyi portfolyoları görerek demotive olunmaması gerektiğini, parçalı işlerden ziyade komple projelere önem verilmesi gerektiğini, staj konusuna önem verilmesi gerektiğini, staj yapılan yerde insanlarla iletişim kurarak kim olduğunuz hakkında bilgi vermenizi ve işler konusunda fikir sahibi olmanız gerektiğini, çalışmalardan ve işten kaçılmaması, iş istenmesi, sorumluluk alınması ve gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini, diplomanın çok önemli olmadığını, asıl önemli olanın diploma eşliğinde alan bilgisine sahip olarak tasarım yapabilecek bir donanıma sahip olunması gerektiğini, iş hayatında dünyaya açılmak ve bunun için de yabancı dili çok iyi olmasa bile iletişim kurabilecek düzeyde bilmenin faydalı olabileceğini, kariyer olanaklarıyla ilgili olarak, Grafik Tasarımcının; Art Direktör, Animasyon Sanatçısı, Fotoğraf Sanatçısı, Hareketli Grafik Tasarımcı, Arayüz Tasarımcısı ve CGI Sanatçıları ile olan ilişkisine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Ajans Hiyerarşisi
Keskin, konuşmasında ajans hiyerarşisine dikkat çekerek Grafik Tasarımcının ajans hiyerarşisi içerisindeki yerini değerlendirdi. Bu bağlamda, CCO, ECD, Creative Director, Art Group Head, Senior Art Director, Mid Level Art Director, Junier Art Director, Graphic Designer, Copywriter Group Head, Senior Copywriter, Mid Level Copywriter ve Juner Copywriter arasındaki ilişkiyi sade bir dille öğrencilere anlattı. Daha sonra ajans çalışmaları içerisinde Brief’in önemine vurgu yaparak müşteri, brief ve mecra arasındaki ilişkiyi anlattı. Son olarak çalışma motivasyonu konusunda tavsiyelerde bulundu ve sonrasında öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Eğitim-Öğretim Süreci ve Dışarıdan Algılanma Durumu
Muhammet Keskin, Türkiye’deki diğer Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinin eğitim-öğretim faaliyetleri ile genel olarak değerlendirildiğinde Samsun’un ve dolayısıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin eğitim-öğretim durumu ve dışarıdan bakış açısına göre konumunun nasıl göründüğü ve algılandığı sorusuna verdiği cevapta; Samsun’un bir taşra olarak görünmediğini, OMÜ GSF’de alınan eğitimin multidisipliner bir eğitim olduğunu, farklı disiplinlerde eğitim aldıklarını ve bunun yansımalarının olumlu olduğunu, iyi bir eğitim aldıklarını, kendi mezun olduğu Görsel İletişim Tasarımı bölümünden birçok arkadaşının işe girdiğini ve aktif olarak çalışma hayatında bulundukların belirterek eğitim-öğretim sürecinde öğrenci faktörünün kendi çalışmaları açısından önemli olduğunu ifade etti.
Moderatörlüğünü Doç. Dr. Tarık Yazar’ın yapmış olduğu "Online Öğrenci-Mezun Buluşmaları" toplantısına Fakülte dekanı Prof. Dr. Ali Tomak, bölüm başkanı Prof. Dr. Ali Seylan, bölüm Öğretim Elemanları, Araştırma Görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.