Engin Güney "NORM" Temalı Kişisel Resim Sergisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Güney’in İlkadım ve 19 Mayıs Rotary Kulüp işbirliği ile düzenlediği "Norm" isimli 7. Kişisel Resim Sergisi 27 Kasım 2021 Saat: 14:00’da ziyaretçilerle buluşacak. Sergiden elde edilen gelir ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımız için kullanılacak. Sergi OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisinde 5 Aralık 2021 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sergiye ev sahipliği yapan OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyelerine, sergiye destek veren Atakum Belediye Başkanı Sayın Cemil Deveci’ye, Opes Opel Servisi, Kosifler Oto, Ufuk Kırtasiye ve Samsubörek firmalarına teşekkür ederiz.

NORM

Kültürel dönüşümler, post-dijital kurgu çerçevesinde kültürleyen netokrat hegemonlar, kültürlenen tekno-konformist kitleler ve kültürel/evrensel değerlerin yok olduğunu gördüğü için kültürlenmeye direnen azınlık arasındaki ilişki yumağı ile belirmektedir. Görülen o ki dünya genelinde bilim ve teknolojiyi kendi çıkarları doğrultusunda kullanan güç odaklarının etkili olduğu bir süreç yaşanmaktadır.

Yeni teknolojilerin faydaları yadsınmamakla birlikte, yanlış ve uzun süreli kullanıldığında özgür olduğumuzu, sosyalleştiğimizi düşünürken hapsolduğumuzu, yalnızlaştığımızı göremediğimiz birçok paradoksu içinde barındırdığı söylenebilir. Dijital teknolojilere duyulan anormal güven ve bağımlılığımız post-dijital çağda normalleştirilmiş bir seyirdir. “NORM” halini alan tavır-davranış-algı birlikteliği beni rahatsız etmektedir. Günümüzde emanete riayet etme, güvenme, güveni suistimal etmeme, hilm sahibi olma, sözünde durma, şükretme, çıkar gözetmeme, ahde vefa, şefkatli olma, adaletli davranma, vicdanlı olma, paylaşma gibi toplum içinde yaşanabilir bir hayatın temelini teşkil eden ve insanı insan yapan değerlerin geçmişe kıyasla giderek azaldığı/yok olduğu/anlam değiştirdiği söylenebilir.

Eskinin “anormal”likleri şimdinin “normal”leri olmuştur. Mesela eskiden mahallelerde insanlar birbirleri ile sohbet eder, yardımlaşır, paylaşır, birlikte hareket ederdi, diğergamlığı önemseyen esnaf siftah ettiyse müşteriyi yan komşusuna yönlendirirdi, şükrederdi. Günümüz kentlerinde insanlar mobil teknolojiler sayesinde dünya genelinde her şeyden haberdar olurken, yediğini, içtiğini, giydiğini, mutluluğunu, aşkını, “layk” lanma uğruna bürünülen tuhaf pozlarını, mahremine varana kadar paylaşarak milyonlara anında ulaştırıp sosyalleşirken! yan komşusunu tanımamakta, para kazanma uğruna sosyal platformlarda başkalaşmaktadır. Eskinin samimi sohbetinin, ihtiyacı gideren/dostluğu artıran paylaşımının yerini günümüzde “nbr, slm, kib” gibi kısaltma ve emojilerle gerçekleşen sohbetler ve paylaşımlar almıştır. X kuşağı kalenderlerinden sıkça duyulan “nerde o eski günler” söylemi de bu gidişattan hoşnutsuzluğa işarettir ki yakın gelecekte bu söylemden de eser kalmayacaktır.

Sanatsal çalışmalarım derinden hissettiğim, rahatsız olduğum bu durumların tetiklediği yorumlarla biçimlenmiştir. Birbiri ile bağlantılı, parça bütün ilişkisine dayalı çalışmalar senkronize yaşamın, paylaşımın gerekliliğine vurgu yapmaktadır. Parçalardan oluşan bütün, parçaların toplamından çok daha büyüktür. Bu büyüklük birleşimden doğan sinerji ile açıklanabilir. Gelin bu tematik bütünlüğü oluşturan parçalar olup paylaşalım.

Sergi iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kültürel dönüşümlerin bende bıraktığı etkiyi vurgulamaktadır. İkinci bölüm ise parça bütün ilişkisine dayalı, paylaşım ve birliktelik odaklı çalışmalardan oluşmaktadır.

İyi Seyirler...

Engin%20GU%CC%88NEY%20::%20Sergi

Post%202